یکشنبهها با تفسیر کوتاه قرآن کریم
چگونگی تشخیص حق از باطل و شاخص عجله و عدم عجله در امور زندگی
به گزارش مفدا ایران، جلسه « یکشنبهها با تفسیر کوتاه قرآن» 15مهرماه بین نماز ظهر و عصر در مسجدامامحسین (ع) برگزار شد و بخش هایی از آیه 114 سوره طه، توسط حجت الاسلام دکتر محمدنژاد به شرح ذیل بیان شد:
فتعالی اللّه الْملک الْحقّ ۗ ولا تعْجلْ بالْقرْآن منْ قبْل أنْ یقْضیٰ إلیْک وحْیه ۖ وقلْ ربّ زدْنی علْمًا (آیه ۱۱۴ سوره طه)
برتر است خدایی که پادشاه برحق است. و (ای رسول) پیش از آنکه وحی قرآن بطور کامل به تو برسد، در (تلاوت و تعلیم) آن عجله نکن و دائم بگو: پروردگارا بر علم من بیفزا.
این آیه سه پیام دارد:
پیام اول: تنها حقّانیت است که شایستگی برتری دارد. اگر برحق نیستید، پافشاری نکنید زیرا باطل باعث تخریب و گرفتاری میشود. اما اگر بر حق هستید، بر آن پافشاری و تلاش کنید. این پیام یک اصل جامع و مبنا برای زندگی است (در زندگی شخصی، خانوادگی و اجتماعی، در مدیریت، سیاست و ...). (توجه: حال از کجا بفهمیم که برحق هستیم یا خیر؟! جواب این سوال در پیام سوم داده شد) خداوند در این آیه میفرماید برتری من بخاطر خالقبودن نیست بلکه بخاطر برحقبودن است.
پیام دوم: در قرآن به سبقت و سرعت در کار خیر بسیار تاکید شده است اما در این آیه به پیامبر اکرم (ص) میفرماید در تبیین و تعلیم قرآن عجله نکن! پیام این فراز این است که برای عجله و عدم عجله در امور، ملاک و شاخص وجود دارد که این است: اگر تمامی ابعاد مورد بررسی قرار گرفت و روشن شد، در انجام آن عجله کن ولی اگر تمامی ابعاد مورد بررسی قرار نگرفت و روشن نشد، نباید عجله کرد. امام جواد (ع) میفرماید: کسی که راه ورود به کاری را نشناسد، راه برونشدن از آن درماندهاش میکند و نمیتواند آن را به پایان برساند «من لم یعرف الموارد أعیتْه المصادر» (بحارالانوار).
پیام سوم: تنها موردی که خداوند به پیامبرش میفرماید از من بخواه تا فراوان بدهم، علم است. علم جداکننده انسان از سایر موجودات است و همین علم است که مایه تمییز حق از باطل است. البته علم دو دسته است: یک: علم تجربی بشر که بسیار ارزشمند است. دو: علم وحیانی. و منظور این آیه که خداوند پیامبر (ص) را به دعا برای فراوانی علم توصیه فرمود، علم وحیانی است؛ لذا زیادش را از خدا بخواهید تا بتوانید مسیر حق از باطل را جدا کنید.
کامنت