حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات ؛ حق و مسئولیت همگانی
پنجم الی یازدهم خرداد ماه امسال به هفته ملی بدون دخانیات اختصاص یافته است.با امید به اینکه فرصتی هرچند کوتاه برای پرداختن به دخانیات ، مضرات و آثار مخرب فردی و گروهی آن باشد
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت ضمن اعلام روزشمار هفته ملی بدون دخانیات 1403، از رسانه ها خواست تا با آگاهی رسانی هماهنگ، وزارت بهداشت را در رسیدن به شعار هفته ملی بدون دخانیات، مبنی بر "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ حق و مسئولیت همگانی"، یاری رسانند.
به گزارش وبدا، دکتر جعفر جندقی در نشست خبری که به مناسبت فرارسیدن هفته ملی بدون دخانیات برگزار شد، ضمن تشریح روز شمار هفته ملی بدون دخانیات، گفت: هفته ملی بدون دخانیات از ۵ تا ۱۱ خرداد ماه برگزار می شود و شنبه ۵ خرداد ماه با شعار "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ ضامن نسل بدون دخانیات"، یکشنبه 6 خرداد ماه، "حفاظت از کودکان و نوجوانان با ترویج اماکن عاری از دخانیات"، دوشنبه ۷ خرداد ماه، "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ با قوانین بازدارنده و موثر"، سه شنبه ۸ خرداد ماه "حفاظت از کودکان و نوجوانان؛ با جلوگیری از نمایش و تبلیغ مصرف دخانیات"، چهارشنبه ۹ خرداد ماه، "حفاظت از کودکان و نوجوانان؛ با جلوگیری از تولید و فروش سیگار الکترونیکی و محصولات نوپدید دخانی"، پنجشنبه ۱۰ خرداد ماه، "حفاظت از کودکان و نوجوانان؛ با آموزش و توانمند سازی همگانی در برابر دخانیات" و جمعه ۱۱ خرداد ماه، با شعار "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ با آموزه های دینی"، نامگذاری شده است.
وی در ادامه درخصوص تبعات مصرف دخانیات در کشور، خاطرنشان کرد: بیش از ۵۰ هزار نفر بدلیل مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند و خسارت سالانه مصرف دخانیات در کشور بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است که شامل ۱۳۶ تریلیون ریال هزینه های مستقیم تحمیل شده به حوزه سلامت برای درمان بیماری ها، ۲۲۶ تریلیون ریال خسارت برآورد شده بابت مرگ زودهنگام مصرف کنندگان دخانیات (بیش از ۵۰ درصد مرگ های منتسب زیر سن ۷۰ سال رخ می دهد) و ۱۳۹ تریلیون ریال خسارت ناشی از کاهش بهره وری در اثر غیبت از کار، می شود.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با انتقاد از عملکرد سریال ها و فیلم های سینمایی، تصریح کرد: سریال ها و فیلم های سینمایی مصداق تبلیغات مصرف دخانیات هستند و نهادهای ناظر باید به این موضوع ورود کنند.
مصرف سیگار و قلیان در رستوران ها جایز نیست
وی با بیان اینکه مصرف سیگار و قلیان در رستوران ها جایز نیست، گفت: کودکان و نوجوانانی که به همراه خانواده شان به رستورانها می روند، با مشاهده نزدیک مصرف سیگار و قلیان توسط جوانان، به مصرف آن کشش پیدا می کنند. حتی والدینی که در منزل سیگار و قلیان مصرف می کنند نیز الگوی مناسبی برای سیگاری و قلیانی شدن فرزندانشان هستند.
دکتر جندقی با بیان اینکه ضرر محصولات دخانی جدید از محصولات قدیمی بیشتر است، گفت: افزودن عطر و طعم خوشایند، اشتیاق افراد به خصوص زنان و نوجوانان را به سوی مصرف افزایش می دهد، کما اینکه عطر و طعم افزوده شده، سرطان زا بوده و برای سلامتی مضر است.
رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در ادامه گفت: تولید مواد دخانی در کشور به جهت تامین مصرف کنندگان بود، اما صنعت دخانیات با تولید محصولات متنوع جدید با بسته بندی های رنگی و جذاب و تبلیغ گسترده این محصولات، در پی افزودن شمار مصرف کنندگان است.
وی، یکسانی شکل و رنگ پاکت سیگار و افزایش قیمت آن را راهکاری در جهت کاهش دسترسی فیزیکی و اقتصادی محصولات دخانی عنوان و تصریح کرد: در بسیاری از کشورها پاکت سیگار پشت ویترین دکه ها و مغازه ها مشخص نیست و از دیدرس افراد غیرسیگاری دور است، اما در کشور ما محصول در دسترس در هر دکه و مغازه ای، پاکت سیگار است.
دکتر جندقی در ادامه با اشاره به قدرت رسانه ها و مطبوعات در انتقال پیام های آموزشی و فرهنگی به مردم، از آنها خواست تا با آگاهی رسانی هماهنگ، وزارت بهداشت را در رسیدن به شعار هفته ملی بدون دخانیات، مبنی بر "حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ حق و مسئولیت همگانی"، یاری رسانند.